2014. szeptember 29., hétfő

Dan Brown - Inferno



Dan Brown - Inferno"A világon minden hit koholmányokon alapul. Ez a hit meghatározása: elfogadni azt, amit igaznak gondolunk, de nem lehet bizonyítani." - Dan Brown
Az idén kerek életkorba - 50 - lépő író és művészettörténész új könyvének megalkotása során ezt az elvet ismét szemlélteti olvasóival. Dan Brown nagy sikerű thrillere májusi megjelenésétől kezdődően több hónapon át szinte megszakítás nélkül élvezhette az amerikai eladási listák első helyezéséért járó kitüntetést. 




Az író ismét nagyot alkotott, amint újra elkalauzolja az olvasót Velence, Firenze, de még Isztambul utcáira is kétségek, menekülés és gyászos románc közepette. Robert Langdon professzor ismét színre lép örök fiatalságában. Kihagyhatatlan a könyvből a csinos kísérő, Sienna Brooks, aki már a történet legelején csatlakozik Langdon professzorhoz.
Közös kalandjuk azonnal egy amnéziával indul, így az eddig kiderített dolgokat az olvasó számára rejtély övezi. Csupán azzal van tisztában, hogy két pártfogoltjának menekülnie kell a rájuk törő, csinos, bőrszerkós ügynöknő elől. A dolgok azonban új irányba terelődnek, amikor a professzor kedvenc, személyre szabott zakójának titkos zsebéből egy veszélyes vegyi anyagot szállító szelence kerül elő. Ám - talán pár olvasó legnagyobb bánatára - nem egy titokzatos vírust, vagy a könyvben oly' sokszor emlegetett pestist rejt, hanem egy faragott csontból készült, apró vetítő Boticelli híres alkotásával; A pokol térképével.
Langodon professzor és Sienna elkezdik felcsipegetni az amnézia előtt elhagyott darabkákat, hogy megmentsék a világot egy öntörvényű hősködéstől és egy mindent elsöprő járványtól. Útjuk során Firenze számos nevezetességét bejárják, és a lehető legmélyebbre leásnak Dante Isteni színjáték c. művében. Ezen 14. századi alkotás nem csak abban az időben, de a könyv alapján a modern világunkban is megváltoztatja minden ember életét három túlvilági lépcsőjével; Inferno, Purgatorio, Paradiso.
A világunk ugyanis súlyos problémákkal küzd, mint az ivóvíz, a lakóhely, az élelmiszer hiánya, válság, halak pusztulása...stb. Bertrand Zobrist - a mű elvakult hősképzetekben élő biokémikusa - felismeri, hogy ezek a problémák a túlnépesedés következményei. Elmélete szerint az emberi faj egyszer túlképzi önmagát, erősebb, okosabb, gyorsabb lesz a génállományuk megváltoztatásával, ám a haldokló bolygó miatt erre nem lesz elég idő, így drasztikus lépésre szánja el magát, hogy időt nyerjen. Megtizedeli a Föld népességét, mint a pestis tette, hogy a túlnépesedés többé ne okozzon gondot.
Robert Langdon és Sienna ezen eszelős terv megakadályozása érdekében követi a Zobrist által elejtett nyomokat Dante életútján keresztül, miközben életükre törő katonák, gyilkosok és hamis vádak nehezítik meg nyomozásukat.
A cselekmény azonban párhuzamosan folyik két különböző helyen. A Mendacium lakkozott fedélzetén a kapitány próbálja véghezvinni Zobrist végakaratát, akadályozva Langdont és az ezüsthajú asszonyt, de egy videó mindent megváltoztat az eszelős - őrültnek aligha nevezhető - biokémikusról.
Vajon Robert és Sienna sikerrel járnak, vagy Zobrist rászabadítja rejtélyes járványát, az Infernot a világra?
A könyv fordulatos, váratlan cselekménye garantáltan a sorokhoz láncolja az olvasó szemeit, aki - még ha soha nem is járt Firenzében, Velencében vagy Isztambulban - tökéletesen lelki szemei elé tudja képzelni a kutató vagy éppen menekülő párost a macskaköves utcákon cikázva.
Egy újabb, izgalommal teli thriller Dan Brown tollából, amelyből szórakoztatóan lehet tapasztalatot szerezni Dante műveiről, életéről. Kár lenne kihagyni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése