2015. január 10., szombat

Visszapillantás - betlehemezés



        "Adjonisten, Jézusunk, Jézusunk!
Három király mi vagyunk.
Lángos csillag állt felettünk,
gyalog jöttünk, mert siettünk,
kis juhocska mondta - biztos
itt lakik a Jézus Krisztus.
Menyhárt király a nevem.
Segíts, édes Istenem" ( József Attila)
      Így januárban az ünnepek után kicsit szomorúvá válunk.  Újraindul az iskola,  kezdődik a hajtás.  Most mégis idézzük vissza, ha csupán néhány pillanat erejéig is az év egyik legszebb időszakának hangulatát.   A téli szünet előtti utolsó tanítási napon  a 9. c osztály betlehemes  játékával  kívánt áldott karácsonyt  iskolánk tanárainak és tanulóinak egyaránt. A néhány perces előadás Jézus Krisztus születésének történetét idézte fel. 

A betlehemezés  karácsonyhoz kötődő magyar népszokás. Többszereplős dramatikus játék A népszokásban két hagyománykör ötvöződik: a kereszténység előtti pogány és antik gyökerű képzetek, valamint az ünnep keresztény jellegéből fakadó szokások. Neve a bibliai Betlehem városából ered. A népszokás célja a gonosz ártó szellemek elűzése zajkeltéssel, jelmezek, álarcok viselésével.  

     Iskolánkban már 7. éve a karácsonyi készülődés része a betlehemezés. Minket ért ebben az évben a megtiszteltetés. Így az osztály nagyon lelkesen kezdett hozzá a felkészüléshez és amikor csak tehettük, próbáltunk. Péntek reggel mindenki izgatott volt. Az első 3 órában a tantermekben adtuk elő a "produkciót",a nagyszünetben pedig a tanáriban. 
Mindenki kitett magáért és nagyon jól esett, hogy  csak dicsérő szavakat kaptunk. A végére már egy kicsit elfáradtunk.  Szeretnénk köszönetet mondani Nagy Éva, Székely Éva tanárnőnek és Dobos Lászlóné osztályfőnöknek, akik nélkül ez nem jöhetett volna létre.



Bíró Luca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése