2015. január 17., szombat

A REJTÉLYEK KEDVELŐINEK



"A legősibb kísértés. Sem arany, sem hatalom nem válthatja meg, sem szerelem, vagy akár a vágy fojtottan izzó tüze: a tudás az, amire legelébb áhítoztunk. Még csak nem is akármilyen tudásra, de a tiltott, halandók elől elzárt tudásra, amely éppoly csábító és álnok, mint a lidércfény: sötét ágak közt megbúvó túlvilági gyümölcs.”

       Jennifer Lee Carrel  A Macbeth-rejtély című könyve egyik tanárom ajánlására  akadt kezembe, és mondanom sem kell, három napig a sorokhoz láncolt - még akkor is, mikor nem kellett volna. A történelem ugyanis meglepően kevés feljegyzéssel rendelkezik egyik legnagyobb drámaírónk, Shakespeare életéről. Egyes kutatók még a személyét is megkérdőjelezik tekintve, hogy egy kesztyűkészítő fiának tollából hogyan kerülhettek ki ekkora alkotások, amikor a kor analfabétának kívánta volna meg. 

Jennifer Lee Carrel ezen írásában egy új elmélettel állt elő, miszerint a fiatal író munkáját a természetfeletti segítette a Macbeth-en keresztül. A modern korban igazán merész feltételezés, hogy a középkori Anglia legnagyobb művésze mágiát alkalmazott volna, de az olvasót kétség kívül leköti - tapasztalatból állíthatom. 
A könyv főhőse,a fiatal Kate Stanley Shakespeare-re szakosodott professzor és színházi rendező. Nyugodt életet él, miután az előző könyvben felfedez egy elveszettnek hitt Shakespeare darabot, de ne aggódjatok, az első kötet nélkül is remekül érthető a sztori. Az események úgy hozzák, hogy Kate-nek Skócia zölden hullámzó dombjaira kell utaznia. A sors az Edinburgh melletti Castle Hill-re szólítja, ahol - egészen véletlen - egy évezreddel ezelőtt Macbeth is élt.


Kate pillanatok alatt a mesébe illő kastély társalgójában találja magát, körülvéve izgatott színészekkel, akik mind azt várják, hogy ismét élete kelljen az Ő keze által a Macbeth. Azonban ezen a darabon az ősbemutató óta átok ül. A könyv számos példát állít fel, hogyan dőltek romba különféle halálesetekkel a darab eljátszására szolgáló merész próbálkozások a történelem során . Higgyétek el, mind megtörtént, utánanéztem.

A regény különlegessége számomra, hogy feltehetőleg a boszorkányság vonala miatt, de szinte az összes női karakter gyors, taktikus észjárással és férfias bátorsággal felruházott. A középkorban játszódó fejezetek élethű képet vetítenek a vándor színtársulat kalandjairól, valamint némely valós idézet a Poéta nevét is 'a' betű nélkül írja; Shakespere.

A mű tele izgalommal, fordulatokkal, gyilkossággal, boszorkánysággal és fekete mágiával, akár egy elméletnek is felfogható misztikum valós alátámasztásokkal, idézetekkel megtűzdelve. A kaland/történelmi regények szerelmeseinek kihagyhatatlan! Az én családom is lecsapott rá!

                                                                                                                                           Kányai Zsófia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése