2015. április 13., hétfő

A természet és a futás szerelmeseinek.....




Szereted a kihívásokat?  Ismered a felfedezés örömét?  Szívesen töltöd az időd a természetben?Szeretnéd kettős próba elé állítani magad? Ha mindezekre a kérdésekre igennel felelsz, gyere és ismerkedj meg a tájfutással!




     A 'tájfutás' szó a 'tájékozódási futás' rövidült alakja. Az erdei sportok egyike, melyet a természetben űznek. Egy összetett sporttevékenység, mind szellemi, mind fizikai kihívás, s a tájfutó egyidejű, kettős teljesítménye adja az eredményt. A tájfutó végig fut egy számára ismeretlen versenypályán térkép és tájoló segítségével. A tájfutópályát ellenőrzőpontokkal alakítják ki legtöbbször a természetben. A sportoló feladata az, hogy a rajtban kapott térkép alapján az ellenőrzőpontokon az előírt sorrendben végighaladjon és célba érjen. A versenyző maga választja meg az ellenőrzőpontok között az útvonalát, azaz tájékozódik. A tájfutás helyszíne a természet, amely egyben a világ legnagyobb iskolai szertára és legegészségesebb közege.
Ennek a sportágnak nincs kiszabott korosztálya, bárki, aki szereti a természetet,aki szereti a kihívást,a mozgás és a változatosságot örömét lelheti benne.
Nincs kötött helyszíne,mindig az adott terület a tájfutó „sportpályája”,így versenyt szinte bárhol elő lehet készíteni és rendezni. Csak egy térkép előállítása szükséges a helyszínről. Leggyakoribb helyszínek a hegy és dombvidéki terepek,síkvidéki vagy homokbuckás alföldi terepek,parkok,de akár városok is.



Biztos sokan nem tudtátok,de hazánk is igen szép sikereket ért el ebben a sportban. A legeredményesebbek: Monspart Sarolta,Oláh Katalin, Domonyik Gábor,Kiss Zoltán,  és Lantos Zoltán.

Jómagam és Szakál Ágnes, aki szintén iskolánk diákja, 2 éve általános iskolai fizika tanárnőnk hatására kezdtünk el érdeklődni e sport iránt. Több versenyen részt vettünk ez idő alatt.

2013 őszén: Hajdú-Bihar megyei Területi Nyílt Egyéni Bajnokság
2014 ősz: Keleti Tájfutó Napok
2015 tavasz: Csokonai és Alföld Kupa
Az előbb említett verseny mondható az eddigi legsikeresebbnek.

Hogy mi fogott meg ebben a sportban?

   Mindig is szerettem futni. A családommal egészen kiskorom óta sokat kirándulunk szabadidőnkben. Jó a természetben csatangolni és a zajos hétköznapok után kikapcsolódni. Fontosnak tartom, hogy megismerjük hazánkat,hiszen sokan nem is gondolnák, mennyi gyönyörű hellyel büszkélkedhet Magyarország. Minden versenyen gazdagodom valamivel, kellemes fáradsággal,új ismerősökkel, új helyekkel,vagy ha jó napom van, akkor még éremmel is.
Összegezve szerintem egy nagyon szép sportág.  Megtanítja az embert dönteni, küzdeni és tájékozódni. Ezek mind olyan dolgok,melyeket a hétköznapokban hasznosíthatok. Mint említettem, a versenyeket különböző helyeken rendezik, így mindig vidékre utazunk. Nagyon fontos számomra,hogy ott legyen mellettem a családom,akik támogatnak és bátorítanak. A sok tanulás mellett nagyon jó kikapcsolódás. Örülök, hogy rátaláltam erre a sportágra. Ha felkeltettem az érdeklődésedet, keress meg bátran !

Varga Nóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése