2016. október 7., péntek

Interjú Pintér Bélával - II. rész

Pintér Béla neve bizonyára mindannyiunknak ismerősen hangzik, (legfeljebb a kilencedikeseknek nem), hiszen a tavalyi csendes napon ő volt iskolánk meghívott fellépője, és Türke Beáta tanárnő óráin is sűrűn felcsendülnek a dalai. Ez a keresztyén énekes szeptember 16-án ismét városunkba látogatott, és a Református Nagytemplomban adott ingyenes, családi koncertet. A nagy érdeklődésnek örvendő, lélekemelő előadást követően az aláírások és rajongói szelfik kiosztása után arra is maradt ideje, hogy kérdéseimre válaszoljon.

A gimnáziumi koncerten említette, hogy egyszer lebénult a lába. Hogyan történt?
-2005-ben volt egy gerincsérvem, és egyik reggel, úgy ébredtem, hogy lebénultak a lábaim. Megműtöttek, majd hat hetes kemény rehabilitáció következett, újra meg kellett tanulnom járni.
Ez egy nagy fordulópont, egy stoptábla volt, és ráébresztett, hogy sokmindent át kell rendeznem az életemben. Ilyenkor, mikor jön egy nehezebb helyzet, akkor átrendeződik a fontossági sorrend az ember életében. Addig hajtja az embert a pénz, a mindennapi gondok, a „sosem halunk megérzés”,de ilyenkor előtérbe kerülnek az olyan dolgok, mint az örök élet, a szeretet, a kapcsolatok, hogy hogyan állok Istennel. Az olyan dolgok, mint hogy áll az építkezés (mert akkor építkeztünk) eltörpülnek.

Milyen zenét hallgat?
-Magamat nem, csak ha lemez készül. Egyébként Hillsongot hallgatok és Reuben Morgan-t, tehát keresztény dicsőítő dalokat. Gyakran hallgatok világi zenét is, főleg szakmai füllel, hogy ismerjem, mik a trendek, milyen a hangszerelés, milyen hangszíneket használnak.

Hallottam már az Ez az a nap! nevű rendezvényről, melynek Ön is állandó tagja. Tudna pár szót mondani erről az eseményről?
-Több mint 10 éve csináljuk, az utóbbi években már a Budapest Sportarénában zajlott sok ezer ember előtt, fantasztikus csapattal. Az valami egészen különleges érzés, amikor sok egyházból összegyűlnek az emberek és együtt énekelnek, együtt érzik jól magukat, és ennek ékes példája az Ez az a nap!, hiszen itt különböző országokból és felekezetekből érkeznek előadók. Ez megadja a varázsát ennek a rendezvénynek és én nagyon szeretem. Sokan kérdezik, milyen érzés sok ezer ember előtt énekelni. Ugyanolyan, mint három ember előtt. Volt olyan koncertem, amin négyen voltunk, szervezői hibából kifolyólag, és előttük is ugyanannyi szívvel igyekszem fellépni, mint négyezer ember előtt.

Olvas Bibliát? Mi szerint?
-Igen, de nincs ilyen vezérfonal. Legtöbbször telefonon olvasom, vagy interneten összevetve több fordítást. Van, hogy egy igét sokadjára újraolvasva is olyan, mintha először olvasnám, mert a mostani élethelyzetemre pont ez vonatkozik, és Isten megtalált ezekkel a szavakkal. Mikor reggel kapok egy igét, az meghatározza az egész napomat, hogy mit mondok, mit gondolok, cselekszem.

Mit gondol, mi lenne a jó megoldás a jelenlegi politika helyzetben a kereszténység megmaradásáért?
-Egy bizonyos fokú radikalizmus. Jézus azt mondja, hogy én vagyok, és nincs más, akkor ez egy radikális kijelentés. A jelenlegi helyzetben (migrációs nyomás) nem sok választásunk van, le kell tenni a voksunkat Jézus mellett. Én ebben látom a megoldást, és hiszek abban, hogy a keresztényeket ez majd elkezdi felébreszteni, hiszen ezeknek az embereknek az a céljuk, hogy a keresztényeket a földdel egyenlővé tegyék, ahogy azt halljuk is. Én azon dolgozom, hogy Isten közelebb kerüljön az emberekhez, és ők hozzá tartózónak érezzék magukat. Úgy érzem, van remény.

Köszönöm az interjút!
Fazekas Enikő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése