2016. április 30., szombat

Russzofóbia - avagy tényleg olyan hajmeresztőek- e az oroszok? II. rész

Készítette: Mészáros Gabriella 11. B
Tavaris, szamovár, vodka. Ha már csak ezen szavakat halljuk, egyből kitalálhatjuk, az oroszokról van szó. Javarészt nagyszüleink történeteiből, a történelemkönyvből és az interneten terjengő különféle képekből és videókból ismerhetjük őket, amik, valljuk be, nem mindig a legjobb szemszögből ábrázolják őket. Következzen hát néhány tény róluk, melyek alapján tisztább képet kaphatunk arról, milyenek is ők valójában.

2. Gesztusaik és érzelemviláguk

 Mint ahogy az előbb már említettem, a külvilág számára elsőre ridegnek tűnő kisugárzásuk ellenére igen beszédesek, sőt, az érzelmek terén se szenvednek hiányt - kint élő honfitársaink szerint valamivel érzelmesebbek, mint mi, de azért a mediterránok forró vérmérsékletét nem képesek felülmúlni. Ezért van az, hogy zömében hirtelen haragúak, de ha a velük való vita során nem szakítjuk félbe kirohanásukat, akkor a kedélyek lecsillapodása után akár egy előnyös kompromisszumot is kicsikarhatunk belőlük. Válsághelyzetekben azonban nem viselik el, ha gond van: ilyenkor mindenre „normálno”-val felelnek, mely annyit tesz, minden rendben (ez lehet akár egy súlyos műtétet követő nem szokványos rosszullét, de például Csernobil után is így ítélték meg a helyzetet a tisztviselők). 

Az üzleti érzékük sem adhat okot panaszra, szeretik a határozottságot, a precizitást, éppen ezért igyekeznek lényegre törően és világosan megfogalmazni mondanivalójukat; és folyton visszakérdeznek, hogy partnerük biztosan érti-e, mit próbálnak elmagyarázni a számára. 
Nagyra becsülik a humorérzéket, azonban a trágár poénokat, a káromkodást hölgyek jelenlétében próbálják mellőzni, valamint nem igazán díjazzák az Oroszországot becsmérlő vicceket sem, hiszen, saját hazájukat csak ők gúnyolhatják ki.
Továbbá az is érdekes, hogy ha a számoláshoz a kezüket veszik igénybe, akkor a sort a bal kezük kisujjánál kezdik és úgy haladnak a hüvelykujj felé, amelyet – velünk ellentétben - nem használnak az "egy" kifejezésére, arra ott van a mutatóujjuk.

3. A száguldás szerelmesei(?)

Bizonyára mindenki találkozott már youtube-os böngészései során olyan videóval, mely az orosz autósok fergeteges közlekedési szokásait igyekszik prezentálni, például, mikor egy jármű minden látszólagos ok nélkül gyullad ki, hullik darabjaira, vagy hajt végre előzést árkon-bokron keresztül.
De mégis, mi tette őket az ámokfutás nagymestereivé? A válasz igen egyszerű: a média. Az hírekkel ellentétben ugyanis Oroszországban korántsem szükséges minden autóba kamerát szerelni, s azok, amelyekben van is, nem feltétlen lesznek tanúi közlekedési balesetnek, ami említésre, esetleg világhálóra való feltöltésre méltó lenne. Tehát, mi csupán a legkirívóbb eseteket láthatjuk, s nem az összeset, ezért nem igazán vonhatunk le helytálló következtetést a vezetési moráljukról. Ezen kívül, számos világjáró orosz turista megerősítette, hogy bizony, sok országban vannak rosszabb útszakaszok is, mint amilyeneken otthon közlekedhetnek.

Folyt. köv.
Valikovics Anna Dóra  11. C

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése