2015. február 10., kedd

Péntek 13



     Nagyon sokan félnek attól, hogy a hét utolsó munkanapja és a 13-a egy rubrikába esik a naptárban. Szerintük ilyenkor valami rossz következhet be.

 1978-ban Amerikában készítettek egy felmérést, melynek meglepő eredménye az volt, hogy a péntek tizenharmadikák akár egymilliárd dolláros veszteséget is okozhatnak. Ezen a napon ugyanis sokan nem mennek dolgozni, nem váltanak vonat- vagy repülőjegyet, és nem vásárolnak. Így például a hotelekben nincs 13-as számú emelet, sem szoba, a repülőgépeken pedig 13-as ülés.


 




      A babona  a versenypályákon is felütötte a fejét,  Forma1-ben sincs 13-as számú rajtszám. Először nézzük meg egy kicsit azt a bizonyos 13-as számot. Hogyha a összeadjuk az 1-t meg a 3-at, akkor 4 lesz azt eredmény, ami a halál száma.13-an ültek Krisztus utolsó vacsoráján, ebből következik az a babona,hogy amikor 13 fő ül egy asztalnál és, aki elsőnek feláll, az meg fog halni. Hasfelmetsző Jack neve is 13 betűből áll : Jack theRipper. Régen a héberek is hittek ebben a babonában az ábécéjük 13-dik betűje az M volt, egyben a mavet szó első betűje, ami halált jelent. 


   Ezen meggyőződések eredete után kutakodva a templomos lovagokhoz érkezünk.  A templomos rendet 1118-ban a Jeruzsálembe zarándokoló keresztények megvédésére alapították. 1128-ban a troyes-i zsinat elfogadta a rend megalakulását, a nevüket onnan kapták, hogy a volt Salamon templom egyik szárnyába helyezte el őket Balduin király  (ha érdekel a téma, olvasd el: Juliette Benzoni:  A Jeruzsálem lovagjai c. sorozatot, vagy nézd meg  A mennyei királyság című filmet). Nagyon szigorú szabályok szerint éltek, egy szabályzat szerint egyenruhát és fegyvert kellet hordaniuk. A rendnek 22 nagymestere volt, a bevetésre képes lovagok száma elérte az 1000 főt, plusz 1300 katona, mindannyian sosem vonultak harcba, mivel ők adták a várak és környékeik védelmét. Nem csoda, hogy féltek tőlük a muzulmánok. 

 
   Viszont az addig majdnemhogy remeteéletet folytató lovagok céljai idővel inkább az önnös haszonszerzés irányába terelődtek, nem  a felebaráti szeretet gyakorolták. Vékával mérték az aranyat, és pénzintézeteket hoztak létre Európában és Jeruzsálemben is. Saját kereskedelmi flottát is hoztak létre és megdöntötték az itáliai kereskedelmet, nem egy uralkodó és pápa volt adósa.V.Kelemen pápa és Szép Fülöp király féltek attól, hogy hamarosan át fogják venni hatalmat, hiszen  máris gazdagabbak voltak a lovagok a pápánál és a királynál. 
    Koholt vádak alapján elfogták és kivégezték őket, csupán néhányan tudtak időben elmenekülni( ők nagy valószínűséggel Skóciába telepedtek le, és belőlük jöttek létre később a szabadkőművesek). 1307. október 13-án pénteken  a rend  nagymesterét, Jacques de Molayt máglyán égették el, aki megátkozta azokat, akik a templomosokra ezt a "sorsot mérték". Így a rend végleg megszűnt, illetve illegalitásba "vonult". Innen ered  a bizonyos péntek 13-ai babona.    (lásd.: Az elátkozott királyok című regény cselekménye ezen a napon indul.)
                                                                 


Kréz Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése