2014. október 14., kedd

Benedek Elek, Rejtő Jenő, Gladiátor - Mi kapcsolja össze őket?



  Beszélgetés nagytiszteletű Koncz Tibor elnök-lelkész úrral

Nemrégiben lehetőségem nyílt arra, hogy egy kicsit jobban elbeszélgessek iskolánk fenntartójával, Koncz Tibor elnök-lelkész úrral. Az interjú során több személyesebb témáról esett szó. Kíváncsiak vagytok arra, milyen könyveket olvas szívesen vagy milyen típusú filmeket szeret nézni szabadidejében? Esetleg mindig is érdekelt titeket, számára mennyire nehéz felkészülni egy-egy istentiszteletre? Tartsatok velünk és ezekre a kérdésekre is megkapjátok a válaszokat! 
 Október 3-án az Ifjúsági Házban Benedek Elek 150. születésnapjára emlékezve rendezték meg a Népmese napja alkalmából szervezett meseolvasó délutánt. Ezen eseményen Karcag négy jelentős közéleti személyisége oszthatta meg az érdeklődőkkel kedvenc történetét. Beszélhettek többek közt arról is, nekik milyen gyerekkoruk volt és hogyan viszonyulnak a mesék  édesbús világához. A teltházas rendezvényen, ahol nemcsak rengeteg szülő, de  kisgyermek is jelen volt, Orosz István, edző, pedagógus; Szarka Lászlóné, nyugalmazott óvodavezető és pedagógus; Koncz Tibor elnök-lelkész, illetve vallástanár és Nagy Emese, előadó, mesemondó tisztelt meg minket jelenlétükkel. Legelőször Az öreg halász és a nagyravágyó felesége című művet hallhattuk Orosz István felolvasásában, majd ezt követte Mese a falánk tyúkocskáról Szarka Lászlóné előadásában, harmadjára Koncz Tibor elnök-lelkészúr Szirkó kutya című mesével ismertetett meg bennünket és végül Nagy Emese  Szépen szóló pelikánmadár története zárta a rendezvényt.


 Először is szeretném megköszönni, hogy vállalta a  felkérést. Bevezetésként  kérdezném, miért pont ezt a mesét választotta?
Nagyon egyszerű oka van: az állatok közül-lehet azt mondani- kizárólagosan a kutyákkal vagyok közelebbi barátságban. A többit is elfogadom, de a kutyát határozottan a tulajdonságai miatt szeretem: hűséges, képes kimutatni az érzelmeit és nemcsak akkor szeret, amikor kap valamit, ez nekem emberben is szimpatikus.
Van-e esetleg más olyan mese vagy történet, ami megérintette?
Engem mindig azok érintenek meg, amelyek  furmányosak, melyeknek tanulsága van. Ott vannak például a Mátyás- mesék. Azok határozottan tetszenek, mert mindig örülök annak, hogy habár mesében – mert a valóságban nem mindig jön össze – ,de legalább az igazság győzedelmeskedik a végén. 
Milyen könyveket olvasott az utóbbi időben?
Alapvetően az  érdeklődési köröm elég széles. A történelmi regények közül kiemelném például  Robert Merle-t,  van egy könyvsorozata,  ami Párizsi históriák címen fut és a XVI.– XVII. század világáról szól. De érdekelnek a vallástörténeti témák is természetesen. Például Chaim Potoknak van egy könyve a zsidó nép történetéről. De  olvastam Dan Brown könyveit és Rejtő Jenőt is a közelmúltban. Tehát eléggé „vegyes felvágott” ember vagyok.Minden érdekel, ami éppen az adott hangulatomnak megfelel.
Van-e személyes kedvence?
A személyes kedvencem mindenképpen Rejtő Jenő. Őt minden mennyiségben képes vagyok olvasni, főleg azért, mert ugyanazt még egyszer elolvasva is találok benne olyat, amit eddig még nem fedeztem fel. Őt olvasni kell, nem szabad filmen nézni. Őt mindenképp olvasnia kell mindenkinek.
Esetleg a fiataloknak tudna valamilyen könyvet ajánlani?
Nézd, ha őszinte akarok lenni, modern regényeket nem nagyon szoktam olvasni (kivétel Dan Brown) - ez az én „drámai vétségem” - de azért a XX. század első feléből javaslom Móricz Zsigmondot, mert sok mindent meg fog érteni egy fiatal abból, miért vagyunk mi ilyenek most, 2014-ben. Amikor Móricz leírja az egyszerű emberdolgait, az egyszerű élethelyzetből fakadó konfliktusokat, akkor rá fogtok ismerni, hogy „Ja, ezek most is megvannak!”. Ez azért is jó, mert megértjük, hogy nem kell egyrészt elájulni magunktól, a mai kortól.Másrészt pedig, nem kell magunkat ezzel aposztrofálni, hogy ez a mostani a „legrosszabb korszak”, a mai kor a „pokol”, mert ezek a konfliktusok nem mai keletűek. Ugyanilyenek voltak akkor is  pl. a férfi-nő kapcsolatok. Sokszor találkozom egy-egy olvasott mű után a  rácsodálkozó kérdésekkel:   „Jé, akkor is ilyenek voltak a lelkészek, a gondnokok, a presbiterek, ilyenek voltak a tanárok, a gyerekek?”.Igen, ilyenek. Ezért javaslom a Móricz Zsigmond regényeket.
Vajon miért nem mutatnak  a fiatalok Ön szerint annyi érdeklődést ezek iránt a regények iránt?
Mert hosszúak. Ilyen egyszerű. Talán, ha rövidebbek lennének ..... Ezért van az például, hogy nagy népszerűségre tett szert a 100 híres regény. Elolvasnak az ifjak mondjuk három oldalt és úgy vannak vele, hogy „Jé, ez egy jó történet volt.”, de kivárni a végét..... A mai fiatalok türelmetlenek, három szóban akarnak egy mondatot kifejezni és a tévécsatornák is erre ráállva tízperces blokkokban adják le a sorozatokat, utána szünet és megint tíz perc. Tehát egy fölgyorsult életben 400 oldalt leülve elolvasni, miközben közösségi életet is él, chatel, odafigyel, hogy mi megy a VivaTv-n, ez nem megy egyszerre. Rövidnek kellene lennie minden könyvnek, akkor elolvasnák.
Milyen filmeket szokott nézni?
Ami igazából érdekel engem, az a filmvígjáték. Egyik kedvenc sorozatom, amit bármikor képes vagyok megnézni a Nevem Earl. Ha akar valaki az amerikai kultúra felől – nyilván, ez egy görbetükör – érdeklődni szellemes formában, akkor ezt javaslom. Mentes a trágárságtól. Ami mondjuk filmkategória és a filmvígjátékok típusnál maradva, nekem nagyon nagy élmény volt,  a Csupasz Pisztoly-sorozat. Az ilyen típusú filmeket azért szeretem, mert sokszor, amivel leginkább szembesülök, a szomorúság és a keserűség  (lásd: pl. temetések alkalmával). Határozottan kell egy kicsit a felvidulás és erre tökéletesen alkalmasak a jó filmvígjátékok. A romantikus filmvígjáték mehet a kukába, azt egyáltalán nem fogom megnézni, attól inkább rosszul leszek, de ezek a könnyebb, önmagát komolyan nemvevő filmek jók. Az olyan sorozatok is érdekelnek, amelyek történelmi eseményeket dolgoznak fel.
Van-e esetleg olyan film, amit „mindenkinek látnia kell”?
Az a kifejezés, hogy „mindenkinek látni kell” olyan, mint hogy általánosan mindenkinek szeretni kell. Nem szabadna ilyet mondani.  De ha már muszáj, a  magyar filmtörténetből A tanút mindenképpen javaslom mindenkinek, mert azt érdemes megnézni. Nem mondom, hogy kötelező jellegű, de talán érdemes rá figyelmet szentelni-kategóriában a Gladiátor nekem bejött. Nyilván a brutális jeleneteket leszámítva, összességében a történelembe helyezett személyes történet egy izgalmas dolog.

Látott-e olyan filmet, aminek igazán szép volt a mondanivalója?
Tulajdonképpen igen. Ha nem olyan a film, akkor egyébként el se kezdem. Ahhoz kell egy mondanivaló, hogy komolyan legyen értelme megnézni. Ilyen például a Számkivetett. Azt  is javaslom, mert van üzenete, sőt, nagyon sokrétű üzenete van. 
 folyt. köv.
Szendrei Bianka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése