2014. december 11., csütörtök

Advent-

                             "Szeress hát minket is, koldusokat!
                  Lelkünkben gyujts pici gyertyát sokat.
         Csengess éjünkön át, s csillantsd elénk
törékeny játékunkat, a reményt
"                               ....ünnepre készülődve......
 (Babits Mihály)


 

A karácsony előtti hisztériában és izgalomban zajló készülődés közepette megfeledkezünk, hogy nem csak akkor kell igazán helyesen élni, ha a szeretet ünnepnapi menetrendje "megköveteli", hanem az év többi részében is.

     Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18. és december 24. közé. Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele. Adventkor 4 gyertyát gyújtunk meg. Minden vasárnap csak egyet. Az első két egymást követő vasárnapon lila gyertyát gyújtunk a harmadik vasárnapon rózsaszín gyertyát, az utolsón pedig lila gyertyát. A lila szín jelképezi: a bűnbánatot , a szent fegyelmet és az összeszedettséget. A rózsaszín pedig az örömöt ami ki fejezi Isten közelségét.

     Így nézhetett ki Wichern evangélikus lelkész adventi koszorúja: vasárnapokra fehér, hétköznapokra piros gyertyák jutottak. Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon. 
   

            Vajon mi az a nagy titok, amelynek ha birtokában lennénk, képesek lennénk Jézus igazi örökségét, a valódi szeretetet megteremteni az év bármely napján?

 December 25 hivatalosan Jézus születésnapjának tartott napot megelőző 4 hét az adventi időszak. Az advent szó jelentése eljövetel. Az Úr eljövetele. Viszont sok ősi nép hagyományosan a fény újjászületésére készült ebben az időszakban.Ez a néhány hét hagyományosan a befelé fordulás, az önmagunkkal való szembenézés, a bűnbocsánat időszaka volt, amit böjttel tettek igazán hatékonnyá. A bűnbánat valójában megbocsátást jelent. Megbánni a bűneinket az azt jelenti, hogy megbocsátunk önmagunknak és másoknak, túllépünk a szituáción, nem hagyjuk, hogy a múlt irányítja jelenünket, hiszen azt már úgysem tudjuk megváltoztatni. Az igazi és teljes megbocsátás akkor jön létre, amikor felszabadultan, tiszta lélekkel el tudjuk engedni haragunkat és neheztelésünket. Amikor képesek vagyunk úgy tekinteni a helyzetre, mintha meg sem történt volna, s újult erővel, hittel tudunk a jövőre nézni.

 Ari Erzsébet, Kele Enikő



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése