2014. december 1., hétfő

OLvass és játssz velünk!



A titok varázslatos dolog...


 „Három ember csak úgy tud megőrizni egy titkot, ha kettő közülük halott”.  Benjamin Franklintől származik ez az idézet. Az emberek ősidők óta titkolnivalóik megőrzésére titkosírást használnak. A bizalmas információkat így adják át. A Nemzet aranya című filmet biztosan ismeritek. Többször is említik benne a kriptográfia kifejezést. Engem ez a téma fogott meg nagyon, olyannyira, hogy  3-4 titkosírást is megtanultam Amikor megértettem ezeket, az számomra fantasztikus érzés volt.

Nagyon sokféle titkosírás létezik, manapság ezekből sokat ismerünk is, de persze van, amit nem. Viszont saját titkosítást is ki lehet találni, ha ügyes az ember! Amit most én itt említeni fogok, nagyon sokat foglalatoskodtam vele, ez a szabadkőművesek titkosírása. Felmerülhet a kérdés, hogy kik is azok a szabadkőművesek. Szabadkőművesek egy titkos társaság. A szót először egy 1396-os iratban említik meg. Viszont a  létezésük sokkal korábra is visszavezethető. Számomra a leglogikusabb magyarázat az, hogy  a templomos lovagok az őseik. Azokhoz a szabadkőművesekhez, akik ma is „tevékenykednek”, filozofálnak az élet értelméről, az 1717. június 24-ei dátum fűzhető, azaz a Londoni Nagypáholy megalakulása. Viszont Dan Brown szerint a szabadkőművesség: „Nem titkos társaság, hanem olyan társaság, akinek titkaik vannak„ Mára már 5 millióra becsülik a szabadkőművesek létszámát a Földön. Mivel sok ember állítja róluk, hogy nagy titkaik vannak és egy jó pár összeesküdés elméletet is hozzájuk kapcsolnak, ezért kódolhatták üzeneteiket. Az elméletekre nincsenek bizonyítékok (egyszer 1826-ban elrabolták William Morgant, mert ki akarta adni a szabadkőművességet leleplező könyvét és ELMÉLETILEG emiatt ölték meg.) Amit ők alkalmaztak az egy igen egyszerű titkosítási módszer az úgy nevezett PIG-PEN titkosírás.     
               
Ezt az írást az 1700-as évek elején, az amerikai polgárháborúban állítólag a konföderációs tisztek is használták. Helyettesítő kóddal működik, egy szó minden egyes betűjét átalakítják egy jelre. Az angol ábécé 26 betűjét beírják 4 hálóba, és  a hálónak az a része, amelyben a betű elhelyezkedik, az adja ki a betű jelét a kódban. Így írjuk be a betűket a 4 hálóba:





Például:



Próbáljátok megfejteni a következő feladványt! A megoldásokat 2014. december 10-ig várjuk az alábbi e-mail címre: reflektor2014@gmail.com. Ne felejtsétek el a megfejtés mellett feltüntetni a neveteket és osztályotokat!  Az helyes megoldást beküldők között értékes nyereményt sorsolunk ki!

Kréz Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése