2016. május 5., csütörtök

A Nő

A „szebbik nem” a 21. századi társadalomban

Kultusztól az egyenjogúságért vívott harcig

Ha a mai nők aktuális helyzetét szeretnénk pontosan feltárni, segít-e magyarázatot adni ebben a nők kalandos élete a történelemben? Vajon számítanak a múlt eseményei és megpróbáltatásai? Ha bármit megváltoztatnánk a múltban, másmilyen lenne a mai női társadalom? Vagy a lélek eseményektől függetlenül alakult és alkalmazkodott az aktuális körülményekhez? Milyen mértékben számíthatnak egy mai iskolába járó, majd dolgozni kezdő, okos telefont és farmert hordó lány személyiségében és veleszületett tulajdonságaiban a történelem fordulópontjai?
A nők- szinte határozottan kimondható- minden korban, amiről csak tudomásunk van, általános jelzőkkel, státusszal vannak ellátva. Ez megmutatkozott pozitív és negatív értelemben egyaránt.
A kezdetekben fellelhető Ősanya kultusztól, az istennőktől, és a matriarchátus rendszerektől, az élet Arany trónusától a nőknek hosszú utat kellett megtenniük mind a nemi tulajdonságaikat lényegében elvesztő robosztus, harcos természetű amazonokig és nomád nőkig; valamint a másik végletig, a sértően leegyszerűsített szerepekig: A szirének és a nimfák közvetítésével a nőket kizárólag férfiakat elcsábító, tökéletes küllemű, ugyanakkor gonosz lelkületű mitológiai alakokig.

Nem alaptalan?

Ha modernebb vizekre evezünk, azt vehetjük észre, hogy a fent említett sablonkarakterek minden fő tulajdonságát,- az anya szerepet, a bármihez alkalmazkodó harcos természetet, és a nimfák által bemutatott bájt, kecsességet domináns mennyiségben észlelhetjük különböző történelmi eseményekkor, illetve a ma hétköznapi képviselői között egytől egyig.
A 20. században a nők kiharcolták maguknak az egyenjogúságot, a társadalom bizonyos fokú elnyomásával szemben sem hagyták magukat, s így válhattak mára édesanyává, dolgozó nővé, s mindezek mellett továbbra is a „szebbik nem” képviselői maradtak.


„Multifunkciós” nők

Napjainkra pedig, ebben a rohanó, modern világban eljutottunk odáig, hogy függetlenségét és egyenjogúságát kivívott, beskatulyázott szerepek nagy részét maga mögött hagyó nő az élet minden területét kipróbálta, meghódította, és meg is állta a helyét.
Bármiről és bárkiről lehet negatív véleményt alkotni, akár egy egész nemről, hozhatják a gyakran emlegetett „női sofőr” fogalmát, az egyes emberek hozzáállását a női főnökökkel és vezetőkkel kapcsolatban, és még sok mást is, hisz aki szidalmazni akar, az meg is találja erre a módot.
De aligha állítja háttérbe minden a világban felhozható negatív vélemény és tényező, a megmásíthatatlan pozitív tényeket, amik miatt a női társadalom igenis megérdemli, hogy felnézzenek rá.
Az egyik előző bekezdésben lévő mondat, miszerint a nő az élet minden területét kipróbálta, és meg is állta a helyét, szó szerint értendő, és a mai 21. században a világ eljutott arra a szintre, hogy minden nőnek meg is KELL állnia a helyét minden területen, s ezt nem csak a nők várják el maguktól, a világ is elvárja tőlük. A világnak pedig, kijelenthetjük, nincs oka panaszra, hiszen a szebbik nem először bizonyítja a történelem során: mindenre képes.
A történelem kezdetétől fellelhető szerepük, az anyaság-minden szépségével és nehézségével- úgy szerves része mái napig az életüknek, hogy mindezek mellett a régen „férfifeladatok” is állandó napirendi pontok a naptárukban. Egy nőnek legalább két szerepe van: munkában/iskolában/életben való helytállás, és helytállás nőként. Ha egy nő édesanya lesz, az már három alapfeladat, és itt még csak a fő feladatokat említettük.


Egy nő, sok szerep

Részletekbe bocsátkozva megállapíthatjuk, hogy azzal a bizonyos három fő feladattal rendelkező nő az életében egy egész világ kicsinyített mását működteti, amiben minden szerepet képes ellátni. Otthonán belül ő az édesanya, gyermeke számára Az Egyetlen, otthonán kívül egy a sok ember közül, s mindkét világban meg kell teremtenie az egyensúlyt. Azok a gyakran emlegetett „mindennapi teendők” pedig az élet azon bizonyos területei, amikben még helyt kell állnia. Ha csak otthoni teendőkre gondolunk: a ház rendben tartása érdekében bejárónő, a konyhában szakács, gyermek-baleset esetén orvos, lefekvéskor mesemondó, ha gond van a házi feladattal, tanító néni, kertes ház esetén kertész is, talán mindemellett szerető feleség is; odakint pedig pénzkereső dolgozó nő, nagy tűrőképességű harcos, ezen felül még ő is gyermek, barát, testvér, szomszéd, munkatárs, vagy épp egy kedves ismerős.

Mindent összevetve bármennyire is különbözik első ránézésre a mai női társadalom a régi korok női alakjaira, a lelkükben ott őrzik minden kor asszonyának minden fontos tulajdonságát, s mai köntösbe bújtatva és hasznosítva azokat a végeredmény egy elpusztíthatatlan, lehetetlent nem ismerő, megállíthatatlan, mégis szeretettel teli, gyengéd, gondoskodó harcos az átlagos, mindennapi élet harcmezején: egy 21. századi nő. 

Dániel Emese

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése