2016. május 9., hétfő

Rubik!

Csörög, csattog, forog, kattog, nyikorog, szétesik. Mi az?
Persze, a Rubik kocka!


Már régóta tervezem azt, hogy írok az egyik legkedvesebb időtöltésemről. Sokak kedvence ez a játékszer, amit gyakorlatilag bárhol elővehetsz. Buszmegállóban, otthon, a számítógép előtt, tanulás közben pihenés gyanánt, vagy utazás közben. Órán nem ajánlom, mert a tanár elveheti (tapasztalat, hehe), és ki tudja, mikor kapod vissza.


Rubik Ernő 1974-ben készítette el az elsőt. A prototípus fából készült és meglehetősen nehéz volt forgatni. Akkor még nem is sejtette, mekkora sikere lesz a dolognak. A játék 26 kisebb kockából és egy tengelyből áll.



Sokan úgy állnak hozzá, hogy lehetetlenség kirakni, viszont nem olyan nagy ördöngösség. Néhány algoritmus elsajátítása után könnyedén meg lehet oldani ezt a logikai feladványt. Segítséget pedig bárhol találsz az Interneten!



Nagy sikere miatt nem csak 3x3-mas létezik már, gyártanak ennél nagyobb kockákat –4x4-estől határ a csillagos ég, jelenleg a 17x17-es a legnagyobb–, illetve különféle alakú és formájú játékokat; így létezik tetraéder, dodekaéder, illetve a különböző „hibridek”. A gyártók ezzel a lehetőségek tárházát adják a rajongóknak.


Miért jó a Rubik kocka?


  • Fejleszti a térlátásod és a logikád
  • Fejleszti a kézügyességed
  • Unaloműző


A jelenlegi világrekordot Lucas Etter tartja 4,9 másodperces kirakással. Sok éves gyakorlással és kitartással ti is hasonló eredményeket érhettek el, úgyhogy kockázásra fel!

É. J.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése