2016. május 13., péntek

Érettségire fel!

Szerkesztette: Balog Dóra
Sajnos a mai világban egyre több fiatal küszködik a tanulnivalóval, a memoriterekkel. Valószínűleg ennek az oka az, hogy a fiatalok egyre kevesebbet olvasnak. Egy könyv nem csak egy jó kikapcsolódási lehetőség, hanem nagyon sokat segít. Fejleszti a szövegértési készséget, a helyesírást, a szövegalkotási készséget és a kreativitást egyaránt. De van egy jó hírem! Így a szóbeli érettségi vizsgák előtt hoztam pár hasznos tanácsot, ami segítség lehet azoknak, akiknek nehezére esik egy-egy vers vagy tétel megtanulása.

1.      Nagy valószínűséggel neked is van okostelefonod, laptopod vagy asztali számítógéped. Tanulás idején mindenképpen kapcsolj ki MINDEN figyelemelterelő eszközt a közeledben, hiszen tudom, hogy ÓRIÁSI a kísértés hogy megnézd az üzeneteket vagy csak kibámulva a fejedből nézegesd a Facebook-od üzenőfalát. Sajnos ilyenkor minden dolog érdekesebb a tanulnivalónál, de a lényeg, ha ezeket félreteszed, jobban tudsz koncentrálni és hamarabb végzel a tanulással. Ha nem szeretsz teljes csendben tanulni, akkor hallgass instrumentális zenét vagy olyat, aminek nem érted a szövegét!

2.      Gondolom ismerős érzés számodra is, hogy vannak olyan hosszú napok, amikor hazaérsz, és úgy érzed, hogy semmi energiád sincs. Csak ledobod magad, és legszívesebben egész délután csak feküdnél. Jót tehet egy 30-40 perces rövid alvás (Semmiképpen sem több!) és utána könnyebben megy a tanulás. Ha nincs időd, menj ki egy kicsit a szabad levegőre vagy zuhanyozz le.

3.      Készíts be magad mellé inni és ennivalót, valami kis rágcsát, ha megéheznél, így nem kell kijárkálnod tanulás közben.

4.      Használj szövegkiemelőt, hogy lásd a lényeget. Ha szükséges írj ki mindent egy papírra, hiszen miközben írod garantáltan a lecke 50%-át már meg is tanulod.

5.       Tarts szünetet 1-1 tétel között. Az a legjobb, ha 40 percenként 5 perc szabadidőt be tudsz iktatni, hiszen az agyadnak is kell egy kis pihenő. Ilyenkor megnézheted az üzeneteidet, de fontos hogy NE RAGADJ LE.

6.      Sokat segíthet az, hogy kideríted mikor vagy a legaktívabb. Erre a napszakra kell, hogy szervezd a tanulást. Vannak, akiknek éjjel, vannak olyanok, akiknek pedig délután fog a legjobban az agyuk.

7.      Ne kezdj közvetlenül főétkezés után tanulni, ekkor a szervezetünk az emésztéssel van elfoglalva, könnyen elálmosodunk. De azért éhesen, szomjasan sem érdemes leülni. Agyunk rengeteg cukrot használ fel működés közben, pici utánpótlás mindig kell!

Remélem tudtam segíteni, és ezek után jobban fog menni a tanulás!
Balog Dóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése