2016. május 3., kedd

A svájciak ismét Karcagon

Fotó: Kovács László 11. C
2016 februárjában ismét nálunk jártak a svájciak. Tóth Mária tanárnő már hónapokkal korábban elkezdte a programokat szervezni, hogy minden a legnagyobb rendben történjen a négy nap alatt.

Már az állomásról hazafelé menet észrevettem, hogy igazán kedves, közlékeny lány lesz a vendégem. Ez otthon is bebizonyosodott a családom körében. A kiadós, magyar vasárnapi ebéd elfogyasztása után ki fürdőbe, ki bowlingozni vitte a vendégét. Első esténk leginkább ismerkedéssel telt. A legszembetűnőbb az volt, hogy nem vonultak el egymással beszélgetni, hanem bennünket is bevontak a társalgásba, és akár egymás közt is angolul kommunikáltak jelenlétünkben. Így rendkívül érdekes, tartalmas beszélgetések kerekedtek mindenféle témában, úgy, mint: továbbtanulás, utazás, nyelvek. A csocsózásban is vegyes, magyar-svájci csapatok mérték össze erejüket.

Hétfőn az első két órában olyan témákat vitattunk meg, mint például a magyarok és a svájciak vásárlási szokásai, étkezési szokásai, szabadidős tevékenységek vagy az újrahasznosítás. Sok-sok különbség mutatkozott meg a két ország között. Az egyik legérdekesebb ezek közül, hogy ők nem igazán mennek dolgozni a nyári szünetben. Ez azzal magyarázható, hogy nekik csupán öt hetes a nyári vakációjuk, így nincs idejük munkát vállalni. A szüneteik száma viszont jóval több, mint a miénk. Ezt követően különböző tanórákba nyerhettek betekintést. Menzás ételt fogyasztottak ebédre, ami előítéleteikkel ellentétben nagyon ízlett nekik. Délután a Svájcba készülő gyerekek és szüleik számára tartottak előadást. Bemutatták országukat, és még egy kis kóstolót is hoztak nekünk sajtból és csokoládéból.

A keddi napon Egerbe látogattunk. A vár megtekintése után szabad program következett. Mi egy magyar csokiboltba vittük svájci barátainkat, nagy örömet okozván ezzel nekik, hiszen minden nap esznek csokit, ezzel ők a világon az első számú csokifogyasztók. Eger nagyon tetszett nekik, azt mondták, hogy „aranyos város”. Utunk következő állomása a Poroszlói Ökocentrum volt. Ennek az én barátnőm nagyon örült, mivel szereti a biológiát. Érdeklődve figyelte az állatokat, de legjobban a vidraetetés nyerte el a tetszését.

Szerdán következett a többjük által rettegett disznótor. Svájcban nagyon sok fiatal vegetáriánus, ha viszont esznek húst, akkor sem teszik ezt minden nap, csupán párszor a héten. Ebben az osztályban szerencsére csak egy vegetáriánus lány volt. Leginkább attól féltek, hogy látniuk kell a malacot meghalni, és attól is, hogy lesz, aki elájul a vér láttán. Szerencsére már megsült a hagymásvér mire odaértek, és volt, aki meg is kóstolta. Elmondásuk szerint egyáltalán nem volt olyan rossz, mint amilyenre számítottak. Sok fényképet készítettek a legvéresebb mozzanatokról is, sőt még a hurkatöltésbe is besegítettek. A délutáni fürdőzést követően Székely Szandi kedves családja látott minket vendégül, ahol megkóstolhatták svájci barátaink a birkapörköltet, ami sokuknak elnyerte a tetszését, ezt követően magyar táncokból tartottunk nekik egy kis előadást. Közös táncra is sor került Major tanár úr jóvoltából. A búcsúest további része is jól alakult, egyesek még egy pár magyar tánclépést is hajlandók voltak tőlem elsajátítani.

Csütörtök reggel fáradtan és elszontyolodva álltunk a karcagi peronon. 18 svájci, 18 magyar diák, a tanárok, valamint a szülők, akik mindent megtettek azért, hogy a „svájci gyerekük” jól érezze magát Karcagon.

Szerintem egy nagyon jó kis csapatot sikerült megismernünk a négy nap alatt. A visszajelzések alapján ízlettek nekik az ételeink, jól érezték magukat a családokban, és új barátokat szereztek. Izgatottan várjuk, hogy a közelgő május 28-án mi is meglátogathassuk őket.

Fazekas Enikő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése